De Russische telecomregulator Roskomnadzor heeft Binance, ’s werelds grootste crypto-uitwisseling, toegevoegd aan de lijst van websites op de zwarte lijst in het land.

De beurs stond op 2 juni 2020 op de zwarte lijst, maar Binance werd hier pas op 24 september, na ontvangst van de mededeling van Roskomnadzor, van op de hoogte gebracht.

In een aankondiging op haar Russische Telegramkanaal zei Binance dat ze op de lijst van verboden domeinen stond omdat haar website informatie bevat over de aan- en verkoop van crypto-activa zoals Bitcoin Evolution (BTC).

Volgens Roskomnadzor, de Russische federale dienst voor toezicht op communicatie, informatietechnologie en massamedia, is de verspreiding van dergelijke gegevens in het land beperkt.

De Russen kunnen echter nog steeds toegang krijgen tot de uitwisseling zonder gebruik te maken van censuurbestendige hulpmiddelen zoals een virtueel privé-netwerk (VPN). Binance zei crypto-gebruikers ‚fondsen opgeslagen met het platform zijn veilig. Het neemt ook juridisch advies over de weg vooruit.

In haar aankondiging onthulde de uitwisseling dat zij geen voorafgaande waarschuwing van de Russische autoriteiten had ontvangen over eventuele schendingen.

We zijn niet eerder op de hoogte gesteld van enige claims van wetshandhavingsinstanties, overheidsdiensten of rechtbanken voordat we bovengenoemde kennisgeving hebben ontvangen. We hebben nu onze juridische adviseurs ingeschakeld voor verder advies en willen al onze Russische gebruikers verzekeren dat hun diensten in de tussentijd niet zullen worden verstoord en dat hun geld veilig is.

Roskomnadzor heeft eerder Bestchange.ru, een belangrijke lokale crypto data-aggregator, op de zwarte lijst gezet. Digitale activa zijn in Rusland lange tijd enigszins een grijs gebied gebleven, hoewel het Oost-Europese land nu officieel virtuele valuta’s als eigendom heeft geclassificeerd. Cryptocurrency kan echter niet worden gebruikt om te betalen voor goederen en diensten.

In de afgelopen maanden heeft het Russische ministerie van Financiën een aantal crypto-gerelateerde rekeningen vrijgegeven die over het geheel genomen cryptotransacties lijken te criminaliseren. Het land is nu bezig met het bijwerken van de voorgestelde wetten, met het oog op het opleggen van zware boetes en gevangenisstraffen aan Russische gebruikers die hun crypto-inkomsten niet aangeven bij de belastingdienst van het land.